d.o.o.
PROIZVODNJA EKSPANDIRANOG POLISTIRENA

71260 KRESEVO,
Resnik bb,
Bosna i Hercegovina
tel.: 00387 (0)30 807 102
fax: 00387 (0)30 807 101
info@eps-lastro.com

"EPS LAŠTRO" bavi se proizvodnjom ekspandiranog polistirena od rujna 1997 godine. Poslovna strategija firme zasnovana je na pracenju svjetskih standarda kada je rijec o ekspandiranom polistirenu, a u procesu proizvodnje koristi se sirovina ciji proizvodjaci posjeduju certifikat ISO 9001 ili ISO 9002, sto jamci kvalitetu gotovih proizvoda.
U vremenu od kada posluje do sada firma je stekla odredjeni renome iza kojeg stoji visoka kvaliteta proizvoda i pouzdano partnerstvo, tako da je do danas "EPS LAŠTRO" vodeci proizvodjac EPS-a u Bosni i Hercegovini.
Na slici lijevo prikazani su dijelovi stambenog objekta na kojima se nepotrebno gubi energija, sa procentualnim sudjelovanjem istih u sveukupnim gubicima energije.
Teznja covjeka za ugodnijim i jeftinijim nacinom zivljenja rezultirala je i sve vecom primjenom toplotne izolacije u graditeljstvu kako kod stambenih tako i kod industrijskih objekata. Intenzivnim radom niza strucnjaka pronadjeni su materijali koji svojim sastavom i fizikalnim karakteristikama u mnogo cemu zadovoljavaju potrebe za toplotnom izolacijom. U praksi se za toplotnu izolaciju koristi vise vrsta materijala. Koji od materijala primijeniti na nekome poslovnom ili stambenom objektu ovisi o samom mjestu ugradnje, kao i fizikalnih karakteristika svakoga od tih materijala.
Polistiren bilo da se radi o ekspandiranom (EPS) ili ekstrudiranom (XPS) zauzima prvo mjesto medju toplotnim izolatorima.
Na slici desno jasno su prikazana sva mjesta
u jednome stambenom objektu koja je potrebno toplotno izolirati.
Njemacki kemijski koncern BASF je 1954. godine patentirao i poceo sa proizvodnjom tabli od ekspandiranog polistirena pod zasticenim nazivom STYROPOR. Od tada STIROPOR postaje sinonim za sve proizvode od ekspandiranog polistirena.